Ciocolata

Cacao, lapte de cocos,zahar si arome specifice, servita in diverse forme si gramaje, folosita la deserturi sau in stare pura, ciocolata este astazi desertul cel mai raspandit din lume, daca scoatem din ecuatie oamenii care beau cafeaua cu zahar :)).

Afla ca are peste doua mii de ani vechime si ca a plecat din America de Sud in urma raspandirii arborelui de cacao, deci cam mancam din copac, vorba aia. Ca multe mirodenii si condimente si cafeaua a fost “transportata” in Europa de Cristofor Columb la inceput de secol XV. La inceputuri au fost boabele de cacao care din pacate nu au avut succes, nimeni nestiind cum sa le prepate.

La cativa ani de la intrarea boabelor pe piata europeana, mai exact in 1519, Hernando Cortez un conchistador, a descoperit ca, Montezuma, conducatorul aztecilor obisnuia sa bea chiar zeci de cani pe zi cu bautura preparata din seminte de cacao, numita “ciocolatl”. Spaniolii au adaugat bauturii trestie de zahar, i-au imbogatit aroma cu putina vanilie si scortisoara si au descoperit si ca este mai gustoasa fierbinte.

Putin mai tarziu, in Spania, fructele de cacao serveau drept moneda de schimb iar pulpa de cacao (amanda) servea la preparatea “tchochlaltl” adica bautura zeilor. In secolul XIX s-au adus transformari importante in istoria ciocolatei, prima solidificarea, facuta de o companie engleza iar la doi ani dupa, adica in 1849, elvetianul Daniel Peter s-a gandit sa introduca laptele, de acolo sunt celebre si astazi ciocolateriile din Tara Canatoanelor.

Un arbore de cafea are peste 8 metri si ajunge la maturitate in mai putin de 12 ani, sub un procent din florile lui dau fructe, din cele 100.000. Nu-i bai, el infloreste tot timpul anului. Data viitoare o poti surprinde cu un buchet de ciocolata.:)

Apetit sexual sau combaterea cancerului, ramane un produs placut de o intreaga planeta si dus uneori la rang de arta, de la expozitii pana la concursuri de profil.

Neagra – Ciocolata neagră, numită și ciocolată amăruie, este un amestec de cacao și unt de cacao cu zahăr. Ea conține minimum 35% cacao, proporția depinzând de fabricant. Necesarul de zahăr depinde de amăreala varietății de cacao utilizată.

Cu lapte – Ciocolata cu lapte conține, conform reglementărilor impuse, un minim de 25% substanță uscată de cacao și 12 % substanță solidă de lapte. Prima ciocolată cu lapte a fost lansată de elvețianul nostru la 1875.

Alba – Ciocolata albă este ciocolata produsă din unt de cacao, zahăr, lapte, vanilie și alte arome. Nu conține cacao pudră sau alte preparate din cacao de aceea are o culoare apropiată de alb.

Tu ce sortiment preferi, cum o imbini si cum iti place sa o gusti?

Articolul precedentCrama Macin
Urmatorul articolAm fost si in Bansko, da!

Related Stories

Discover

Am fost si in Oltenia

Nu o sa incepem nici cu "Muica" nici cu "fuseram" pentru ca...

Am fost si in Bansko, da!

Am pus titlul acesta pentru ca astfel am numi evenimentul nostru petrecut in celebra...

Ciocolata

Cacao, lapte de cocos,zahar si arome specifice, servita...

Crama Macin

Razele soarelui cad blând pe pământul dobrogean, valurile Dunării trec line pe lângă...

Silvia Palasca – winendine.today

O cunoastem pe Silvia doar prin intermediul online, ne place tare ce...

Casa Norocea

Curtea de Arges este in oras minunat, fie ca te indrepti catre...

Popular Categories

Comments

LASA UN RASPUNS

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici

Open chat
Hai cu noi in lume!
Salut! Cu ce informatii te pot ajuta?
Powered by