O cunoastem pe Silvia doar prin intermediul online, ne place tare ce face si ne bucuram de mica colaborare si de raspunsurile primite la intrebarile noastre, ba chiar a fost o doza de lectura citind tot si bucurandu-ne de interviu. Este o iubitoare de vinuri și de călătorii, avem pasiuni comune :). De ceva timp si-a transformat pasiunile într-un stil de viață. Ca scriitor și web designer, se inspira din tot ce vede în jurul ei, la care adauga o picătură de vin bun (în unele zile gin). Este absolvent WSET Level 2, ii place să scrie, să vorbeasca și să dezbata despre vin. Deschisă colaborărilor în domeniu. Am putea complete cu “fabulous” dar, ii multumim si ne delectam cu cele scrise mai jos.
1. Credem ca esti un “om de soi” la fel ca rubrica noastra care poarta numele asta, cu ce soi de strugure te-ai identifica? De ce?
Salut Florin și mulțumesc de compliment. Porecla mea în anumite cercuri e ”Feteasca Neagră”,
probabil plecând de la culoarea părului și continuând cu temperamentul. Uneori sunt zglobie și
vioaie, ca feteasca cu gust de fructe roșii proaspete, alteori am note grave, întunecate, sarcastice, iar alteori sunt baricată într-un butoi cu melancolie. Ah și să nu uit, am rădăcini de peste Prut, dar sunt cât se poate de neaoșă. Partea bună e că ai de unde alege o expresie cu care să rezonezi…și dau bine la export, pe Instagram @winendine.today
2. Completeaza: Un vin excelent este acela care…
Se potrivește locului, momentului, companiei și mâncării. Vinul este ca o haină, trebuie schimbat să se asorteze.
3. Filmul tau preferat? Un film despre vin, recomandat de tine.
Sunt mai puțin cinefilă, prefer documentarele, dar un film emoționant care atinge și subiectul vin este ”The Secret of Santa Vittoria” cu Anthony Quinn despre un orășel italian care ascunde vinul din calea naziștilor. La Vita e Bella când ai vin.
4. Explica-ne putin, de ce vinul rosu se poate invechi si de ce oamenii cred ca toate au proprietatea asta? Cum am putea afla daca se poate pastra mai mult timp?
Vinul roșu conține mai multe taninuri, substanțe amărui, extrase din pieliță sau din timpul
petrecut în butoaie de stejar, care au rol de conservant. Doar anumite soiuri de struguri au
suficiente taninuri cât să se învechească frumos, am vorbit despre asta pe YouTube, unde invit iubitorii de vin să ma urmărească cu un subscribe. Și vinurile albe se pot învechi bine, dar în cazul lor, neavând taninuri, se mizează pe conținut mai mare de zahăr, care, este, de asemenea, un conservant, un exemplu bun fiind vinurile vechi din Grasă de Cotnari. Luați pentru învechire vinuri de la crame care deja au demonstrat că pot produce vinuri care să reziste frumos în timp.
De exemplu, Vinarte are vinuri roșii frumoase cu vârsta de până la 20 de ani, sau de la crame din străinătate. Întrebați dacă vinul a fost gândit pentru învechire.
5. Ce zona viticola din Romania este mai pe gustul tau?
Nu pot să aleg doar una: îmi plac vinurile fresh din Transilvania, îmi plac roșiile expresive din
Oltenia și Dealu Mare, iubesc aromatele din Moldova. As vrea ca fiecare zonă să se concentreze mai mult pe ce face ea cel mai bine, să nu mai avem portofolii cu toate soiurile la toți producătorii.
6. Cea mai devreme ora la care ai servit un pahar de vin?
Spumantul la 9 de dimineață la degustările pentru Vinul cu Puncte de la Vinul.ro urmat de cele
50-70 de probe de evaluat. Personal, pentru că țin la sănătatea mea și am un stomac foarte
sensibil, prefer să beau primul pahar la prânz, alături de mâncare. Îmi place mult abordarea (și legea) spaniolă care obligă ca la fiecare pahar de alcool să ai o gustare lângă.
7. La vie en rose, rosu sau alb? Ce preferi mai mult?
Cum îți spuneam la început, fiecare are momentul și anotimpul lui. Probabil că beau mai mult
alb, pentru că îmi plac vinurile mai ușoare și mai delicate, dar nu îmi pot imagina mâncărurile
tradiționale de sărbători fără un roșu bun. La roseuri sunt foarte pretențioasă, caut acea eleganță de Provence și detest mirosul de ”bombonică”.
8. Ce clișeu auzi des in “Iumea vinului”?
Că vinurile noastre sunt extraordinare și că nu sunt apreciate. În același timp, multe crame sunt blocate în discursul: ”soarele, pământul, truda, paralela 45”, iar mulți consumatori în paradigma ”căpșunica de la socru e cea mai bună, că e naturală, nu ca prostiile alea din pastile”. Este un hău care trebuie umplut de comunicare simplă și încredere reciprocă.
9. Sangiovese sau Feteasca Neagra?
Sangiovese pentru brandingul din care Feteasca Neagră are multe de învățat. Pe scurt, Brunello, Chianti sau Super Toscan sunt tot atâtea nume pentru aceeași materie primă. Trebuie să avem și noi curajul de a avea branduri regionale.
10. Povesteste-ne un episod frumos din viata ta, legat de vin.
Prin anul 2 de doctorat participam la o conferință studențească anuală care includea și o excursie. Am decis să înlocuim vizita tradițională la mănăstiri cu ceva mai lumesc, dar cum în 2011 cramele din zona Iașiului încă nu erau gata să primească oaspeți, am plecat spre Purcari. Acolo, la prima degustare organizată după canoane, am avut revelația că aș vrea să transform asta într- un hobby, dacă nu chiar un stil de viață. Am fost pur și simplu fascinată de ce ne povestea ghidul și mă gândeam că este cel mai plăcut job: să te plătească cineva să bei vin bun și să spui povestea lui.
11. Ai rădăcini peste Prut, citisem. Care zona crezi ca face vinuri mai bune, Romania sau Republica Moldova? Pentru publicul larg.
Depinde ce îi place fiecăruia. România are o varietate mult mai mare, având terroir-uri foarte
diferite, avem vinuri pentru orice poftă. În România nu vinul e problema, ci falia enormă dintre o mână de connaisseuri și restul populației care încă nu a descoperit vinurile bune. Moldova are
doar trei zone distincte și un stil destul de similar, mai intens, mai baricat la roșii și mai aromat la albe, în schimb câștigă mult la partea de comunicare pe înțelesul tuturor.
12. Ai o crama preferată? Un vin de la ei?
Iubesc multe crame, pentru motive diferite. Deși aș putea spune Cotnari sau Jidvei pentru tradiția și istoria pe care le au în spate și pe care le continuă într-un mod demn și inovativ noua generație, o să spun Aurelia Vișinescu- Domeniile Săhăteni, pentru constanța cu care scot vinuri bune în toate gamele și plăcerea de a experimenta cu Feteasca Neagră pentru a-i descoperi potențialul.
Am oferit tot timpul Anima 3 fete negre ca un cadou de care am fost mândră și un vin
emblematic pentru România.
13. Ce “om de vin” apreciezi cel mai mult? De ce?
Aici va trebui să dau un răspuns la dublu. Pe partea de comunicare, Cezar Ioan, care de peste 12 ani, are o energie fantastică și o motivație care mă inspiră. Pe partea de vinificație, Oliver Bauer, care este un neamț-oltean mai patriot și decât mulți români. El crede în soiurile noastre autohtone așa cum ar trebui să o facă toți cei care visează să pună România pe harta internațională a vinului bun.
14. O babeasca in doi sau un spumant cu fetele?
Ambele, în ordine inversă. Întâi stau cu fetele la povești, apoi mă bucur de o seară în doi.
15. Asociaza vedetele cu vinuri:
Brad Pitt, Celine Dion, Jack Nicholson, Florin Piersic.
Brad Pitt (în tinerețe) este acel Chardonnay ultra-baricat american, cu tușe groase, dar delicios în felul său.
Celine Dione este o Fetească Regală demidulce, cam veche și puțin oxidată, însă pe placul
multora încă.
Jack Nicolson este un Super Toscan, probabil un Tignanello care nu mai are nevoie de
introducere sau de clasificări pentru a fi extraordinar.
Ciocoflenderu autohton este vinul ăla de la țară, ăla natural, despre fiecare spune că e cel mai
bun, dar pe care îl îndoaie cu sifon, de-l lungește ca discursul lui Piersic.
16. O masa excelenta trebuie sa conțină…(mâncare preferata) (vin preferat)
Sunt o carnivoră notorie, dar și îndrăgostită de fructe de mare. Acum, pe loc, mi s-a făcut poftă de Spania: vreau o caracatiță la grătar cu un pahar de Cava.
17. Ce sunt sulfitii? Taninii? Scurt.
Sulfiții sunt compuși chimici care fie apar natural în vin din procesul de fermentare, deci nu
există vinuri fără sulfiți. Problemele și discuțiile apar atunci când vorbim de sulfiții adăugați, în
cantități mai mult sau mai puțin generoase pentru conservarea vinurilor și evitarea refermentării.
Cele certificate bio au mai puțini, cele comerciale mai mult, cele naturale, de țară, cel mai mult, că gospodarii ard sulf ca să dezinfecteze butoaiele destul de ochiometric, cam cum făceau
romanii acum 2000 de ani. Sulful nu e de pe dealurile chimiei moderne.
Taninii nu există și sper să nu-i mai găsesc prin discursul și notele de degustare ale persoanelor cu pretenții. De taninuri am povestit mai sus, la învechire, unde am dat link la un material mai amplu.
18. Cum identifici un vin cu defect?
Evaluarea se face după miros și gust. Se consideră că e defect dacă nu este în concordanță cu
ceea ce așteptăm de la soiul respectiv. Pentru a fi siguri că e defect și nu doar o preferință
personală, e bine să cerem și alte păreri, pragul de identificare al defectelor fiind diferit de la o
persoană la alta. Pe scurt, sunt 3 categorii mari de defecte:
a. defectul de dop, când vinul miroase a mucegai sau câine ud și are gust de apă stătută,
b. oxidarea care face vinurile albe să fie gălbui, cu miros de mere bătute până la rânced și pe cele roșii cărămizii, cu miros de fructe din gem
c. reducerea, când vinul miroase a ouă clocite sau gaz metan.
Cine vrea să știe mai multe, am un articol aici.
19. Ai returnat vinuri cu defect descoperit? La restaurante ma refeream, cina.
Am returnat un vin oxidat cu mare tam-tam la o terasă, unde ospătarul susținea că nu poate să aibă defect de dop, că are dop de sticlă, iar eu îi explicam că există și alte defecte.
20. Spune-ne citatul tau preferat legat de vin.
Veștile proaste nu sunt vin. Nu devin mai bune cu trecerea timpului. Colin Powell.