Purcari.


Cele 260 hectare de podgorii sunt amplasate pe Valea Hamzei, coline expuse majoritar sud-vestic și sud-estic, acest lucru fiind important pentru o maturare uniformă și completă a strugurilor. Datorita apropierii de Liman și de Marea Neagra, avem în interiorul acestor ”potcoave” microclimate unice, create parca special pentru struguri de înaltă calitate. De exemplu, ceata dimineților din perioada de coacere, contribuie la o coacere mai lenta a strugurilor, aceștia având timp sa acumuleze arome mai intense.
În interiorul, dar și în jurul plantației se află circa 70 de hectare de pădure de foioase și conifere, ce completează unicitatea microzonei Purcari.


Solul este unul puternic mineralizat, de tip cernoziom lutos, argilos, pe alocuri nisipos, ceea permite un drenaj corespunzator.. Vița nu risca sa „se lupte” pentru minerale și nutrienti cu nici o alta planta, deoarece via e printre putinile plante ce isi desfoasoara viata pe altfel de sol.
Din motiv ca avem 300-320 de zile cu Soare anual, circa 70% din plantatie conțin soiuri roșii, majoritatea europene Vitis vinifera, însă și locale, aici subliniem Feteasca Neagra și Rara Neagra, soiuri prefiloxerice, vârstele acestor struguri trecând chiar de 3000 de ani, plus Saperavi, soiul georgian ce își întinde rădăcinile în pământ de peste 4000 de ani.
Calitatea strugurilor și a vinului este influențată de factorul principal – Terroir. Microzona unică Purcari dispune de un terroir ideal pentru producerea vinului de calitate înaltă.
Vinurile Purcari posedă o culoare ce nu se poate reproduce: rubiniul intens spre roșu întunecat, datorită elementului destul de rar întâlnit – Rb, mineral ce contribuie la culoarea intensă a vinurilor, culoarea blendului Negru de Purcari. Din acest motiv 70% din suprafața viilor, este plantată cu soiuri roșii, din care distingem Fetească Neagră, Rară Neagră și Saperavi, soiuri vechi, de peste 2000 de ani.
Solul castaniu și podzolic care este compus din cernoziom carbonatic, desfundat, lutos treptat pe luto- argilos, bogat în humus și microelemente este tipic pentru soiul de vin Rară Neagră.
Culoarea de roșu intens și aroma de fructe de pădure a soiului Fetească Neagră vine de la solul
cernoziom carbonatic, desfundat, lutos-argilos treptat pe lutos.


Acesta este cel mai vechi beci din Moldova, care reprezintă fostele chilii mănăstirești, amplasate în formă de cruce, iar la capul acestuia există un izvor, semn al binecuvântării dumnezeiești. Beciul a fost renovat total în 2004, când s-a produs resuscitarea microzonei Purcari ca producător de vinuri selecte.
Una dintre primele atestări a localității Purcari o putem găsi pe 11 aprilie 1560, când Alexandru Lăpușneanu, nepotul lui Ștefan cel Mare a oferit în danie Ținutul Purcarilor Mănăstirii Căpriana, această intrând mai târziu în 1698 sub oblăduirea Mănăstirii Zografu de pe Muntele Athos.
În hărțile geografice, localitatea Purcari este menționată pentru prima dată, în anul 1745.
Prima atestare a vinăriei Purcari datează cu anul 1827. Prin urmare, istoria începe în secolul XVIII, când coloniștii elvețieni au luat în arendă pământurile de la Mănăstirea Afon-Zograf, obligându-se să mențină podgoriile în bună ordine și să fie plătită desetina din venituri și roadă.
În 1847, în cadrul Iarmarocului Agricol Basarabean, vinul de Purcari obține prima sa medalie de aur.
În 1878, vinăria sărbătorește adevăratul triumf la Expoziția Mondială de la Paris, când în cadrul unei degustări închise, experții francezi au fost impresionați de Negru de Purcari, vinul care a obținut prima sa medalie de aur la nivel mondial. Un timp îndelungat vinurile de Purcari erau servite la mesele țarului Nicolai al II-lea, ale regelui George al V-lea și ale Reginei Victoria a Marii Britanii.
O nouă eră în istoria Purcari începe în 1950, când vinificatorii moldoveni restabilesc tehnologia clasică de producere a celebrelor vinuri. Unul dintre marii profesioniști ai timpului Pimen Cupcea, a reconstituit rețeta legendarului vin Negru de Purcari, iar Ion Ungureanu a creat o nouă capodoperă – Purpuriu de Purcari.
Pe13 septembrie 1978 de astronomul sovietic Nikolai Cernîh, la Observatorul Astrofizic din Crimeea a descoperit un asteroid pe care l-a denumit 3359 Purcari, acel astronom fiind un mare admirator al vinurilor Purcari.


Articolul precedentMuzeul Golesti
Urmatorul articolFotografie si film, cu Sorin Florea.

Related Stories

Discover

Am fost si in Oltenia

Nu o sa incepem nici cu "Muica" nici cu "fuseram" pentru ca...

Am fost si in Bansko, da!

Am pus titlul acesta pentru ca astfel am numi evenimentul nostru petrecut in celebra...

Ciocolata

Cacao, lapte de cocos,zahar si arome specifice, servita...

Crama Macin

Razele soarelui cad blând pe pământul dobrogean, valurile Dunării trec line pe lângă...

Silvia Palasca – winendine.today

O cunoastem pe Silvia doar prin intermediul online, ne place tare ce...

Casa Norocea

Curtea de Arges este in oras minunat, fie ca te indrepti catre...

Popular Categories

Comments

LASA UN RASPUNS

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici

Open chat
Hai cu noi in lume!
Salut! Cu ce informatii te pot ajuta?
Powered by