Odata cu anexarea de catre Imperiul Habsburgic, in 1774, numele propriu official de Bucovina a devenit oficial sau se mai spunea, Bukowina, care se traduce “Tara fagilor”. Noi am
traduce Bucovina ca cea mai frumoasa parte a tarii noastre, un colt de lume cu peisaje de o
frumusete greu de egalat, dealuri si vai de poveste si cu manastiri ca nicaieri. Teritoriul Bucovinei de astazi acopera o mare parte din judetul Suceava, cateva localitati din judetul Botosani si o buna parte din regiunea Cernauti.
Este o zona cu o oferta turistica extrem de bogata, pe langa frumusetile naturale, paduri vaste, parauri repezi si poieni verzi
numai bune de popas pentru picnic. aduce un plus prin istoria bine-
cunoscuta a fostilor domnitori si boieri care au ctitorit multitudinea de manastiri si biserici,
fiecare cu o coloratura unica, unele cu o vechime de peste 6500 de ani. Mai mult, toate acestea sunt completate de muzee unde poti admira arta incondeierii oualelor, ceramica speciala neagra de la Marginea sau portul si obiceiurile populare, mine de sare, trenuri cu aburi si ulite cu gospodarii traditionale, ateliere mestesugaresti, moara, crasma si vatra satului ca acum cateva sute de ani.
Bucovina este o regiune intinsa si plina de surprize frumoase, cu o gastronomie aparte, de la ciorba de hribi si balmos, pana la mult prea rostitele poale-n brau. Am incercat sa acoperim o arie cat mai mare de obiective in cele 4 zile in care am vizitat zona, cazandu-ne in Valea Putnei. Am reusit pe fuga sa vedem si manastiri, o stana, sa facem plimbarea cu Mocanita Hutulca, sa vedem cele doua muzee destinate artei de a incondeia oua si alte cateva obiective.
Am incepe prin a-ti spune ca oricat ti-ai propune sa cutreieri, nu trebuie sa ratezi Cetatea de Scaun a Moldovei, noi aici am inceput, sa incerci vizitarea catorva lacasuri de cult, sunt monumente arhitecturale
si, sigur unele dintre ele te vor impresiona. Iti vom spune si ca majoritatea au mai bine de cinci veacuri, iar multe dintre ele sunt construite de pe vremea lui Stefan cel Mare. Din 1993 cele de mai jos au intrat in patrimoniul cultural mondial Unesco 8 dintre bisericile pictate aferente manastirilor din Bucovina.
Pe langa manastiri, poti vizita Salina Cacica, daca ti se vor parea usor de coborat cele 192 de trepte de lemn, nu uita ca ai sa le si urci la intoarcere. :)). Poti admira in interiorul salinei o capela catolica, una ortodoxa, un lac sarat si o sala de dans, cea din urma fiind o superbitate. Daca mergi vara, nu uita ca in interior este racoare. Nu-ti face griji daca nu ai o bluza sau o geaca, gasesti jos locuri de joaca cu mingea ori locuri de agrement unde mai poti uita de cele 10-12 grade Celsius instalate permanent. Multe dintre comorile turistice din zona pot fi atinse doar cu masina personala, din pacate, asa ca daca te-ai gandit sa o vizitezi cu trenul ori autocarul, fa-ti bine planurile de vizitare pentru ca distantele intre obiective sunt relativ mari.
Ca tot vorbeam despre masina, poti merge pe Transrarau, un drum al superlativelor, nu degeaba i se mai spune si “Drumul Comorilor”. Este o comoara intinsa pe 28 km, iar daca ti-am da coordonate pentru a ajunge pe drum sau a seta un prim obiectiv, ti-am spune sa cauti localitatea Pojorata si sa te indrepti catre Chiril. In drum spre Chiril vei putea face o orprire si la Manastirea Rarau iar spre capatul drumului vei putea ajunge si la formatiunea stancoasa Pietrele Doamnei.
Nu am dori sa influentam experienta de a cauta sau a te bucura fara harta sau repere de o vacanta in aceste locuri sau sa-ti setam obiective dar, pe langa cele scrise de noi mai sus, adauga si Manastirea Putna iar daca tot esti acolo, la 500 metri vei putea vedea si Chilia lui Danil Sihastru. Incearca sa gasesti pentru pranz sau cina un loc cu pastrav proaspat, o pastravarie si alege reteta de peste cu smantana si mamaliguta, o reteta bucovineana de exceptie.
Ti-am mai spune si despre codri seculari ori stane in varf de munte dar, credem ca ti-ai
aglomera mult prea tare programul si ai rata obiectivele propuse, in tihna si bucurandu-te de putin sibun. Daca ai vreme si cauti cazare cu pastravarie, mancare deosebita, curatenie si raport calitate/-pret exceptional, intr-o liniste deplina, cauta pensiunea “La Nanu Fanu” si nu ai sa regreti nici o clipa petrecuta aici, mai ales daca esti fanul pensiunilor la care se ajunge pe drumuri forestiere si ascunse de asfalt.
Daca te-am pus putin pe ganduri cu alegerea urmatoarei destinatii, ne bucuram. Daca te putem ajuta cu ceva, nu uita ca suntem la doua clickuri distanta de tine.
Drum bun si pofta mare!