🌶Chili, paprika, sau ardei iute, oricum l-ai numi si in orice forma l-ai consuma, aceasta planta provenită din America Centrala, mai exact din zonele Mexicului de mai bine de 7500 de ani, are proprietati demne de un medicament.
🥔Facand parte din Lumea Noua a legumelor, alaturi de cartof, vanata sau tutun, si adus in Europa dupa descoperirea Americilor, in 1493. Leguma de fel picantă sau “arzatoare”, isi face loc usor in bucătăriile multor tari, unele popoare asiatice avandu-l la baza multor mâncăruri traditionale.
🇧🇴Cele mai multe soiuri de ardei iute se cultiva astazi in Bolivia si Peru iar din cele 35 de specii existente pe mapamond, 25 se cultiva pe continentul american. Ardeiul iute se imparte in 4 categorii, galben, rosu, verde, si cel comun. Mai notam ca este benefic in lupta sau prevenirea unor boli, si ajuta in ameliorarea durerilor. Îmbunătățește sănătatea, scade riscul bolilor cardiovasculare, ajuta la o digestie mai buna si in prevenirea cancerului de prostata.
Din 1912 un anume farmacist, pe nume Scoville Wilbur a inventat o solutie pe care se poate masura iuteala alimentelor picante, mai precis, concentratia de capsaicina din alimente, deasmenea si ardei iuti fac parte din aceasta categorie si se pot masura cu ajutorul acestei metode. Ardeii autohtoni se incadreaza in jurul a 1.500.000 de unitati. Amintim de Red Habanero una dintre cele aprigi soiuri de ardei din lume, o simpla muscatura sau atingerea cu limba pe corpul ardeiului poate duce la transpiratie instantanee sau uneori chiar stari de lesin.
😜Data viitoare cand il alegi, o sa stii si cum te ajuta, înafara întepaturilor pe limba. Pentru ameliorarea iutelii, puteti folosi lapte sau produse lactate, smântână, ayran ori iaurt.