Bartolomeo Scappi – legenda artei culinare.

Bartolomeo Scappi (c. 1500 – 13 April 1577) a fost un chef (bucatar) celebru, daca ii putem spune asa, care a inventata sau revolutionat arta culinara. Celebru pentru intreaga sa cariera la Vatican, intrat in istoria ca cheful ce a gatit pentru papi. Nascut in 1500 si contemporat cu Renasterea, se pare ca originile sale sunt subiect controversat, recent gasindu-se semne ca ar fi fost originar din orasul Dumenza, din regiunea italiana Lombardia, potrivit unei inscriptii pe una din tablitele de piatra intr-una din bisericile din Luino. Prima datare atestata apare prin 1536 in luna aprilie cand a organizat un banchet, cand era in subordinaea Cardinalului Lorenzo Campeggio. Servind mai multi cardinali de a lungul istoriei, incepe sa lucreze in bucataria Vaticanului, pentru papa Pius al IV lea, apoi considerat ca fiind unul dintre pionierii bucatariei internationale, ridicata la rang de arta, si unul dintre chefii celebrii ai istoriei culinare.

In 1570 devine celebra monumentala carte scrisa de el,”OPERA DELL’ARTE DEL CUCINARE” adica “Opera artei culinare”, care cuprindea aproape 1000 de retete din perioada Renasterii. In carte descrie, tehnici de gatit si diverse ustensile, ba chiar prima poza ii este acordata furculitei. Spune ca parmezanul (branza maturata, originara din nordul Italiei) ca este cea mai buna branza din lume si mai scrie ca un ficat de gasca avea peste 1 kg, iar tocmai atunci este bun de pregatit un “foie gras” excelent (pate din ficat de gasca, fel de mancare traditional frantuzesc). Cartea sa de arta culinara a fost tiparita pana in 1643, desi el a murit in 1577, pe 13 aprilie, si a fost inmormantat in biserica din Vincenzo and Anastasio ala Regola, locas dedicat bucatarilor si patiserilor. Cartea sa a fost tradusa si in limba spaniola, in 1599, si recent, 2008 in limba engleza, 2015 in olandeza.

Articolul precedentCheapest Luxury Lake Cabins in the World
Urmatorul articolSicilia

Related Stories

Discover

Am fost si in Oltenia

Nu o sa incepem nici cu "Muica" nici cu "fuseram" pentru ca...

Am fost si in Bansko, da!

Am pus titlul acesta pentru ca astfel am numi evenimentul nostru petrecut in celebra...

Ciocolata

Cacao, lapte de cocos,zahar si arome specifice, servita...

Crama Macin

Razele soarelui cad blând pe pământul dobrogean, valurile Dunării trec line pe lângă...

Silvia Palasca – winendine.today

O cunoastem pe Silvia doar prin intermediul online, ne place tare ce...

Casa Norocea

Curtea de Arges este in oras minunat, fie ca te indrepti catre...

Popular Categories

Comments

LASA UN RASPUNS

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici

Open chat
Hai cu noi in lume!
Salut! Cu ce informatii te pot ajuta?
Powered by