Dobrogea si Delta Dunarii

🦔O zonă atât de puțin vizitată de noi românii, parcă uitată de multe ori și totuși atât de dorită si de accesibila, mai ales pentru cei din sudul sau nord-estul tării. Delta poate insemna, pescuit, relaxare, fotografie, sălbăticie sau chiar bucuria festivalurilor de film din zonă.🦂

📢Nu foarte departe de micuțul si cochetul oraș Tulcea, pe o suprafață de 3446 km pătrați, in mare parte în Dobrogea și o parte in Ucraina, fiind a doua delta ca mărime si cea mai bine păstrată dintre deltele europene.

🌳Din 1991 trecea in patrimoniul Unesco fiind rezervație naturală a biosferei. Parcul national include printre altele, Cetatea Histria, Padurea Caraorman, Padurea Letea, Lacul Nebunu, Padurea Babadag-Codru.🌿

🦆Aici găsești peste 360 de specii de păsări și 45 de specii de pești de apă dulce in numeroasele sale lacuri. Se strâng păsări din Europa, Asia, Africa si din zona Marii Mediterane care vin aici sa cuibărească.

🎣Speciile predominante din delta sunt stiuca si somnul, desi astazi din ce in ce mai des întâlnite. Pe lânga aceste două specii mai putem găsi, zvărluga, porcusor-de-nisip, țipar, dunariță, morunaș, vaduvița, caracudă, lin, ori platică, rar vazute in ultimii ani.

🐎Fauna deltei este extrem de bogata si de variată, de la mistreti, vidra de râu, nurca europeana, nevastuica, dihor patat, sacal auriu, iepure de camp sau gârliță mică, acvilă de câmp, ciocâlie, gâscă cenusie, stârc ori barză neagră. Sacalii au devenit o problema din ce in ce mai mare prin randul gospodarilor din zona deltei, inmultindu-se cu o rapiditate mare.

🇷🇴Pe aceste meleaguri traiesc peste 15.000 de oameni, 80% romani, 10% lipoveni, 3% ucrainieni si altii. Amintim ca acum 100 de ani aici traiau peste de 2500 de greci pontici si ca in uneele sate sunt persoane ori comunitati de greci si astazi.

Tulcea, al doilea oras ca dimensiune din Dobrogea, este un oras in apropiere de locul unde cele trei brate ale Dunarii se unesc, deci teoretic in lunca Dunarii, un oras special si cu o istorie lunga si bogata, orasul are o vechime aseamantoare Romei, capitala Italiei. Daca vrei sa mergi de aici catre Sulina, catre plajele superbe din Sf. Gheorghe, sau pur si simplu sa simti experienta Deltei cu o barca, ai sa gasesti diverse posibilitati, de la vase mari de croaziera turistica, pana la mici ambarcatiuni motorizate care fac drumul pana la destinatie mult mai rapid dar, cu costuri poate uneori si de 3 ori mai mari decat cele comerciale, cu orar fix.

Oricare ar fi destinatia sau alegerea ta, gaseste-ti un localnic care stie locuri ascunse, povesti pescaresti sau chiar iti poate face o “rezervare” la “restaurantele” din gospodariile localnicilor, pentru o exerienta culinara extraordinara. Borsul de peste lipovenesc ori plachia de crap sunt cele mai populare mancaruri pentru turisiti dar, sigur vei gasi si alte “delicatese” mai ales daca mergi in sezonul lor. Alege sa faci o plimbare de o zi, poate Sulina si Padurea Letea, chiar daca nu ai sa vezi caii salbatici, plimbarea in sine merita fiacare banut. Ia-ti o lada frigorifica cu tine, pune gheata peste bauturi si pregateste-te de peisaje uimitoare, de liniste si de salbatic intr-un mod aparte, daca ai noroc poate barcagiul are si o undita, pentru cateva zeci de minute de distractie.

Ti-am spune si despre micul muzeu de la iesirea din orasul Tulcea catre Delta Dunarii sau  Murighiol dar, sigur ai sa-l vezi pe partea stanga a drumului, ai sa observi casutele tipic zonei deltei si ai sa faci un popas scurt pentru o fotogafie, fie pentru a il vizita. Drumul din Bucuresti catre Tulcea, este un drum liber, daca ai trecut de Slobozia, grija mare la animalele care iti apar pe drum, mai ales daca conduci seara. Pentru un peisaj mai de soi sau mai putin plictisitor, poti alege Cernavoda – Cochirleni catre Lunca Dunarii, Cetatea Capidava apoi catre Tulcea, este putin mai salbatic, mai incarcat si poate ai noroc sa vezi pe langa stoluri de pasari si cateva vulpi.

Daca doresti o experienta completa, daca ai un grup de minim 6 persoane si doresti o astfel de excursie cu plecare din Bucuresti, suntem aici pentru tine. Pescuit, plaja, bors de peste lipovenesc, plimbari cu barca cu motor, calarie, cazare, plachie sau alte preparate din peste proaspat din Dunare, si multe altele, intr-un cadru doar pentru voi, in intimitatea grupului, fara altcineva.

Daca îti planuiesti un concediu aici si ai timp, poti vizita, Cetatea Enisala, Cetatea Histria, Munții Macinului si musai daca e vremea buna, Cheile Dobrogrei, orasul Macin si Muntii Macinului, Lacul Iacobdeal si poate una din numeroasele crame din Dobrogea.

Nu uita, daca ai venit cu pofta de raci, ei se gasesc si se mananaca doar in lunile de toamna care contin litera “R”, cei mai gustosi sunt in luna octombRie. 🙂

Related Stories

Discover

Ciocolata

Cacao, lapte de cocos,zahar si arome specifice, servita...

Crama Macin

Razele soarelui cad blând pe pământul dobrogean, valurile Dunării trec line pe lângă...

Silvia Palasca – winendine.today

O cunoastem pe Silvia doar prin intermediul online, ne place tare ce...

Casa Norocea

Curtea de Arges este in oras minunat, fie ca te indrepti catre...

Crama Oprisor

La Crama din Oprisor, departe, acolo, în Oltenia Vie si Profundă, trăim...

Fotografie si film, cu Sorin Florea.

Despre Sorin am putea sa scriem multe, despre ajutorul oferit proiectelor de...

Popular Categories

Comments

LASA UN RASPUNS

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici

Open chat
Hai cu noi in lume!
Salut! Cu ce informatii te pot ajuta?
Powered by